Begin mei 2016, aan de vooravond van wat voor veel Nederlanders een lang weekend zou worden, immers op donderdag Hemelvaartsdag gevolgd door Bevrijdingsdag, werd mij gevraagd of ik ook een lang weekend vrij had.

“Nee”, was mijn antwoord, “ik werk vrijdag nog, dan heb ik afspraken voor massage staan.”

Waarop het antwoord was, masseren? Dat is toch geen werken?

Hoewel ik het met veel plezier doe, is masseren wel degelijk werken. Oud zeer uit de diepte omhoog halen is hard werken voor zowel mij als voor mijn cliënt. Elke cliënt heeft voorbereiding nodig, bij nieuwe cliënten neem ik de vragen door, noteer ik vast welke informatie ik al heb en bereid ik me voor op het gesprek. Is een cliënt al eerder geweest, neem ik vooraf het dossier door, wat hebben we hebben we al besproken, waar mis ik nog informatie of wil ik op terug komen? Wat hebben we de vorige sessie gedaan? Regelmatig sla ik vooraf 1 van mijn studieboeken open, om nog even iets op te zoeken of zo nodig op te frissen.

Meditatie is een onderdeel van mijn voorbereiding.

En de massage zelf vraagt van mij aan-wezig te zijn, mijn volle aandacht is voor de cliënt, luisteren, doorvragen het hoort er allemaal bij. Om mijzelf voor te bereiden mediteer ik vooraf een paar minuten. De massage zelf is het meestal de cliënt die het hardst werkt, maar ook daar ben ik met volle aandacht bij, luisterend, vragen stellend en voelend. Kan ik iets meer druk geven? Kunnen we dieper? Of even iets terugnemen? Is er weerstand?

Steeds weer terugvragen bij de cliënt; wat gebeurd er? Wat voel je, wordt je er boos, verdrietig van? Kan je dieper?

Na de sessie werk ik het dossier weer bij en begint de voorbereiding op de volgende cliënt.

Thuis ga ik nog even door.

Na de sessies van die middag te hebben afgerond, ruim ik mijn kamer op, pak mijn spullen is en ga weer huiswaarts. Thuisgekomen gaan de gebruikte handdoeken en kleden de wasmachine in. Ik werk mijn laatste notities bij, boek de facturen in.

Wie durft er nu nog te zeggen dat masseren geen werken is?

Maar toevallig wel het leukste werk dat ik ken.

Masseren? Dat is toch geen werken?

2 gedachten over “Masseren? Dat is toch geen werken?

  • maart 10, 2017 om 10:42 am
    Permalink

    Massage is wel degelijk werk! En een heerlijk beroep om uit te oefenen :). Goed dat je het niet zo hebt laten gaan. Marjan – Lieverlos

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *