Om een pijl af te schieten, trek je hem eerst achteruit.

Om een pijl te kunnen afschieten, moet je deze eerst achteruit trekken.  Zie je het voor je? Vast wel, ik denk dat iedereen wel eens gezien heeft hoe een pijl wordt afgeschoten; de pijl wordt tussen de boog en de pees gelegd en wordt vervolgens achteruit getrokken waarbij de pees op spanning wordt gebracht, zodat de pijl vooruit af geschoten kan worden. 

En wat doe je wanneer je een aanloop neemt? Juist, je maakt een beweging achterwaarts.

Waar wil ik nu heen?

Voorwaarts, laat dat duidelijk zijn. Maar soms moet je eerst achterwaarts voor je vooruit kan. Ik beschreef in eerdere blogs al het hoe pijnlijk en eenzaam het traject naar bewustwording kan zijn. En vandaag doe ik daar weer een schepje bovenop.

Metaforen om de pijn en eenzaamheid te verzachten.

Zowel de pijl als de aanloop kun je zien als metaforen voor holistische massage, therapie, voor zelfontwikkeling en bewustwording.

Wanneer je een traject start is je doel om daar van op te knappen, uit het dal te komen, jezelf terug te vinden,  stappen in je ontwikkeling te maken en oude ballast los te laten. Je wilt stappen voorwaarts maken. Helaas zal je ook tot de pijnlijke conclusie komen dat je regelmatig alleen maar stapjes achteruit lijk te maken.

Ik ken dit uit eigen ervaring, tijdens de weg naar mezelf vinden, daalde ik af in de diepste duisternis, in de grotten van mijn ziel, waar ik vocht met de draken van mijn verleden. 1 Stapje voorwaarts, 2 achteruit, leek het soms.

De stapjes voorwaarts vond ik heerlijk, ik genoot ervan, zoals het voor de pijl moet zijn om te vliegen.

Maar elke keer als de pijl opnieuw gespannen werd, had ik het gevoel dat ik achteruit getrokken werd. Terug de diepte in. Maar het bleek de beweging achterwaarts te zijn, de beweging om een aanloop te nemen, om mijn pijl te laden….

En dan de eindsprint!

De laatste aanloop is genomen, de laatste pijl geladen.

Snoeihard ga je voorwaarts, recht op je doel af! Snoeihard ging ik voorwaarts, recht op mijn doel af.

Overwinning! Het verleden is overwonnen, oude wonden geheeld; ik kan verder, ik weet wie ik ben.

Schiet jij al op je oude troep?
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *