anneke-van-hulstMijn naam is Anneke van Hulst (1958)

Als kind wilde ik al werken werken met meervoudig gehandicapte kinderen. Daar had ik een vrij romantisch beeld bij; liedjes zingen met gehandicapte kinderen.

De realiteit was natuurlijk heel anders; ik kan namelijk helemaal niet zingen. Maar ook zonder goede zangstem werk ik sinds 1975 met veel plezier in de zorg voor gehandicapten.

Gedurende de jaren dat ik met mensen werkte die zich uitsluitende kunnen uitdrukken via hun lichaam; door gedrag en/of emoties heb ik intuïtief de taal van het lichaam geleerd.

Sinds 2009 werk ik als ZZP-er in de thuissituatie. In dat jaar besloot ik mij meer te gaan focussen op mijn passie voor massage.

Eerst Shantala massage voor volwassenen, gevolgd door Integrale massage en sinds 2016 uitsluitend Holistische Massage. Voor het verwezenlijken van mijn eigen praktijk heb ik verschillende opleidingen gevolgd; opleidingen in de haptonomie en natuurlijk massage opleidingen en bijscholingen.

Voor het geven van massages heb ik moeten leren mijn aangeboren neiging tot zorgen los te laten. Massage cliënten zijn niet -zoals meervoudig gehandicapten cliënten- geheel van mij afhankelijk.

Massage cliënten zijn gebaat bij het vinden van hun eigen weg en het vinden van hun eigen oplossingen.

Aan mij de boeiende taak hen hierbij de begeleiden en te ondersteuning. Het is aan mij om hen een veilige plek te geven waarin ze los kunnen laten wat losgelaten mag worden.

In de vrije tijd die mij rest vind ik het leuk om bezig te zijn met beeldhouwen. En natuurlijk vragen de Bearded Collies die bij mij in huis wonen de nodige aandacht. Ik ben dus regelmatig te vinden op de Maasvlakte en ons plaatselijke Mallebos.

Visie.

In mijn werk ga ik uit van de visie dat lichaam, geest en ziel 1 geheel vormen; een eenheid van denken, voelen en Zijn. Om zich te kunnen ontwikkelen heeft een kind een aantal basisvoorwaarden nodig zoals o.a. voeding, bescherming, begrenzing, steun en liefde. Als een kind uiting kan geven aan alles wat het beleefd en wat het beweegt en dit met waardering en respect ontvangen wordt, kan het opgroeien tot een volwassene die zijn eigen behoeften kan vervullen. Het uiten van deze emoties is nodig om het verdriet, de frustratie kwijt te raken en te kunnen herstellen.In onze cultuur hebben we echter veel moeite met uitingen van huilen, schreeuwen, angst enz. Als een kind geen toestemming van de omgeving krijgt om deze emoties te uiten, wordt dit ervaren als afwijzing.

Om de afwijzing en verdriet daarover te voorkomen, zal een kind zich aanpassen aan de verwachtingen van z’n omgeving, door zijn gevoelens en lijf te beheersen. De prijs van deze beheersing kan bijvoorbeeld chronische spierspanning zijn of beperking in vrijheid van ademhaling. Hierdoor kan niet alle energie vrij worden gebruikt en heeft een mens minder mogelijkheden van het leven te kunnen genieten. Ook later in het leven zijn er talen van momenten waarop een mens kan vastlopen. Vaak zijn patronen die we ons als kind hebben aangeleerd hier debet aan.

Het antwoord op de vraag waar je behoefte aan heb wanneer je bent vastgelopen in het leven ligt, net als het patroon waardoor het is ontstaan, besloten in je lijf.

Zowel je behoefte als je patronen zijn voelbaar.

Ik ga uit van de visie dat al je ervaringen uit je leven zijn opgeslagen in je lijf, je lijf herinnert zich alles en je lijf kent alleen de waarheid. Als je wordt (aan)geraakt ervaar je jouw pure “ik”. Hier liggen de antwoorden, je kracht, je passie, je (zelf)vertrouwen, je zekerheid en je rust. De aanraking, het vinden van diepere, ware zelf, maakt dat je je (weer) kunt openen voor de mensen om je heen, waardoor je (weer) men hen en de wereld kunt verbinden

Mijn massage opleiding   heb ik gevolgd bij Postive Touch in Arnhem.